Home » Klanten » Handleiding CMS
29/08/2019

Handleiding CMS

Hoe werkt het CMS?

Hieronder kunt u onze online handleiding bekijken, klik op een kop voor meer informatie.

Inleiding » Inloggen in het systeem

Deze online handleiding is opgesteld ten behoeve van de redacteuren die verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van de website.
Deze handleiding zal de basis van het Content Management System (CMS systeem) toelichten. Vrijwel vertaald “Inhoud beheer systeem”.

Het kan voorkomen dat niet alle opties uitgelegd worden aangezien deze dan niet van toepassing zijn voor de basis functionaliteit van het systeem.

Inloggen

Om in te loggen gaat u naar: http://www.uwdomeinnaam.nl/manager
U krijgt dan het onderstaand scherm te zien.

Hier vult u de door ons verkregen Gebruikersnaam en Wachtwoord in.

Desgewenst kunt u de optie “Onthoud mij” aanvinken zodat u de volgende keer uw gegevens niet hoeft in te vullen (doe dit alleen op vertrouwde plekken).

Indeling » Hoofdmenu, boomstructuur en het bewerkingsgedeelte

Het CMS is ingedeeld in 3 delen

1) Hoofdmenu
2) Boomstructuur
3) Bewerkingsgedeelte

Hoofdmenu » Hoofdmenu

Aan de bovenkant bevindt zich het hoofdmenu. Hieronder worden de belangerijkste opties uitgelegd.

1) Start
Startvenster / dashboard

2) Zoeken
Hier kunt u zoeken naar een specifieke pagina.

3) Voorbeeld
Wanneer u hier op klikt verschijnt een popup met de homepage van de website.

Boomstructuur » Hier staan al uw pagina's

Aan de linkerkant bevindt zich de boomstructuur. De boomstructuur bevat een lijst van alle pagina’s op de website. De boomstructuur is voor elke website anders. Hieronder staat een voorbeeld welke anders is dan uw website.

Snelmenu
U kunt door met de rechtermuis knop te klikken op een pagina binnen de boomstructuur om zo toegang krijgen tot het snelmenu (op de Mac doe je dat door de “ctrl” toets in te drukken voordat je op de muis klikt).

Een handige optie is het verplaatsen van een pagina. Wanneer u een pagina heeft geselecteerd en in het snelmenu kiest voor ‘Verplaats pagina’ dan kun u aangeven in de boomstructuur onder welke hoofdpagina de pagina moet komen. Vervolgens kan er bij het veld ‘Menu index’ gesorteerd worden op pagina volgorde binnen de map.

Pagina aanmaken » Hoe moet ik een nieuwe pagina aanmaken en/of bewerken

Er zijn een aantal manieren om een nieuwe pagina aan te maken.

• Nieuwe pagina icoontje gebruiken
  • Dupliceer een bestaande pagina
  • Dupliceer een bestaande pagina via het snelmenu

A. Nieuwe pagina icoontje gebruiken

U kunt een nieuwe pagina aanmaken door boven de boomstructuur op het  icoon te klikken.

Het volgende scherm komt tevoorschijn:

Vul de pagina naar eigen wenst in. Vervolgens kun je bepalen waar de pagina opgeslagen wordt.
Klik op het map icoontje:   en vervolgens op een pagina in de boomstructuur onder welke hoofdpagina de nieuwe pagina moet komen te staan.

Sla de pagina op om de pagina te plaatsen. Met "menu index" kun je de positie bepalen binnen de hoofdmap.

B. Dupliceer een bestaande pagina

Ga naar een pagina welke u wilt dupliceren, het makkelijkst is een pagina te kiezen welke in dezelfde map staat.
Er verschijnt rechts in uw scherm het pagina menu zoals hieronder getoond.

Hieronder worden de buttons uitgelegd.

1) Opslaan; de wijzigingen op de pagina opslaan.

2) Bij het openen van het tabje kunnen de volgende acties uitgevoerd worden:
a. Opslaan + doorgaan met bewerken (blijf de pagina bewerken).
b. Opslaan + nog één toevoegen (voeg nog een pagina toe).

3) De pagina dupliceren.

4) De pagina verwijderen. Er verschijnt een rode streep door de titel in de boomstructuur.

5) Alle bewerkingen annuleren.

6) Voorbeeld van de pagina bekijken (pas actief na het opslaan van de pagina).

Pas de gedupliceerde pagina naar eigen wens aan en sla deze op.
Zorg ook dat de pagina Gepubliceerd is, dit kunt u aanvinken via het tabblad algemeen (zie onderstaand voorbeeld).

C. Dupliceer een bestaande pagina via het snelmenu

Roep het snelmenu op door met uw cursor naar de boomstructuur te navigeren.
Vervolgens klikt u met de rechter muisknop in de boomstructuur op de pagina titel om die pagina te dupliceren.

Tabblad algemeen » Tabbladen wanneer je een pagina aanmaakt of bewerkt

1) De titel die in de boomstructuur getoond wordt, dit is voor intern gebruik maar komt ook in de browser terug. Dit is een belangerijk veld voor SEO.

2) Dit veld bevat de kop van de pagina.

3) De alias van de pagina, dit is de bestandsnaam zoals deze in de adresbalk van de site verschijnt (URL); deze kunt u invullen, maar wordt ook automatisch ingevuld als deze leeg is aan de hand van de interne naam.

4) De template voor de pagina, hier kan er een keuze gemaakt worden tussen de beschikbare templates. Elke template heeft zijn eigen vormgeving en mogelijkheden.

5) De titel die gebruikt wordt in het menu (navigatie).

6) Hiermee kunt u de volgorde van de pagina in het menu bepalen. Hoe lager het getal hoe hoger de pagina in het menu komt te staan.

7) Hiermee kunt u aangeven of de pagina in het menu dient te staan of niet. Wanneer een pagina niet in het menu staat (uitgevinked) dan is in de boomstructuur de titel grijs weergegeven.

8) Hiermee kunt u aangeven onder welke pagina deze pagina moet geplaatst worden, je verplaatst de pagina. U kunt dit wijzigen door op het icoontje aan het begin van de regel te klikken. Hierna kunt u in de boomstructuur een pagina kiezen waaronder deze pagina geplaatst dient te worden.

9) Hiermee kunt u aangeven of de pagina gepubliceerd dient te zijn.

Tabblad pagina instellingen » Tabblad pagina instellingen

Publicatiedatum
Hiermee kunt u een datum kiezen wanneer het document automatisch gepubliceerd dient te worden.

Datum einde publicatie
hiermee kunt u een datum kiezen wanneer de publicatie van het document automatisch ongedaan dient te worden.

Map
Met Map kunt u aangeven of er documenten onder het document komen te hangen, dit wordt automatisch aangevinkt wanneer u een document onder het document plaatst.

Overige checkboxen moeten aangevinkt zijn en staan standaard goed.

Editor » Tekst Editor

Text Editor

De Editor in het systeem kan gebruikt worden om opmaak toe te kennen aan de inhoud van een document.

De meeste knoppen zullen voor u duidelijk zijn als u weleens met een tekstverwerker (bijvoorbeeld Word) gewerkt heeft. Wij zullen een aantal belangrijke knoppen met een uitgebreide functie voor u uitleggen.

Voeg een afbeelding toe aan de tekst

Voeg een hyperlink toe aan de tekst

Verwijder een hyperlink

TIP
Bij het intoetsen van een “Enter” zal er een blanco regel verschijnen. Om naar de volgende regel te gaan zonder witregel dient er “Shift/enter ingetoetst te worden.

Afbeelding uploaden » Afbeelding uploaden

U kunt een afbeelding toevoegen door op het ‘afbeeldingen icoon’    te klikken.

Er opent dan een popup zoals hieronder getoond.

Bron
Vul hier de link naar het plaatje in of klik op het icoontje om een afbeelding te kiezen uit het systeem.
Er opent een popup met alle geuploade afbeeldingen in het systeem.

Afbeelding omschrijving
Beschrijving en titel voor de afbeelding, deze is niet zichtbaar op de website maar wordt door google geadviceerd in te vullen voor een betere SEO.

Afmetingen
Hier kunt u de afmetingen van de afbeelding aanpassen. Door 'verhoudingen behouden' aan te vinken behoudt u het beste resultaat.

Class
Hiermee kan de afbeelding een extra class megegeven worden. Normaal gesproken blijft deze op 'geen' staan

Annuleren
Hiermee annuleert u de bewerking.

Op bovenstaande afbeelding kunt u een afbeelding kiezen of uploaden.

Nieuwe subfolder
U kunt nieuwe submappen aanmaken om de afbeeldingen netjes te sorteren. Dit doet u door met de rechter muisknop op het mapje 'images' te klikken en te kiezen voor 'nieuwe subfolder'.

Upload
Klik op ‘upload’ om een afbeelding van uw computer te zoeken, selecteren en te uploaden via de Upload knop.
Selecteer vervolgens een afbeelding om deze te plaatsen in de pagina.

U ziet weer het vorige venster met afbeelding voorbeeld zoals hieronder wordt weergegeven met de geselecteerde afbeelding.

Klik op ‘oké’ om de afbeelding te plaatsen in de pagina.

Bestanden / hyperlinks » Bestanden / hyperlinks

U kunt een hyperlink aanmaken door in het document eerst een stukje tekst te selecteren en daarna op het  hyperlink symbool te klikken.

Er opent nu een popup.

URL
Hier kunt u de url van de link invullen (http://www.een-domein-hier.nl) of b.v. een .PDF bestand uploaden door op het symbool te klikken.
Zie bij "Afbeelding uploaden" hoe u dit kunt doen.

Search in EVO
Betreft de link een intern document? Dan kunt u dit document hier koppelen

Linktekst
De weer te geven tekst voor de link. Hier kan de bezoeker op klikken.

Titel
Titel voor de link, Google adviseerd deze in te vullen voor een betere SEO.

Doel
Kies hier hoe de link geopend moet worden, in een nieuw scherm of juist niet.

Oké
Bewaren en scherm sluiten.

Annuleren
Verandering niet opslaan.

Het verwijderen van een link
U kunt een link verwijderen door de link te selecteren en daarna op het 2e ketting  icoon te klikken.

Videobestanden » Het plaatsen van een Youtube video

U kunt een youtube filmpje plaatsen op uw website met het media invoegen icoontje

Klik eerst even waar in de tekst u de video wil plaatsen, klik erna op het media invoegen icoontje.
Er verschijnt de volgende popup.

Bron
Vul in bij bestand/URL de youtube URL van uw video.
(b.v. http://www.youtube.com/watch?v=RmMojHCPMJ4)

Afmetingen
Hier kunt u de afmetingen van de afbeelding aanpassen. Door 'verhoudingen behouden' aan te vinken behoudt u het beste resultaat.

Het resultaat:

Maak een eigen Youtube kanaal aan wanneer u deze nog niet heeft.
Beheer al uw video's met uw eigen account.
Dit kanaal kunt u hier aanmaken: https://support.google.com/youtube/answer/1646861?hl=nl